Loading...
Loading...

SSS

SSS

Şeffaf plaklarla ortodontik tedavi nedir?

Şeffaf plak tedavisi estetik ortodontik tedavide en güncel tekniklerden bir tanesidir. Bu tedavi yönteminde dişleri ideal pozisyona getirebilmek için gülümsediğinizde kimse tarafından farkedilmeyen plaklar kullanılır. Dişleriniz düzelirken hem konforlu bir tedavi süreci geçirir hem de sağlıklı gülüşünüze kavuşursunuz.

Ortodontik tedavi için uygun zaman nedir?

İlk ortodontik muayene 6-7 yaşlarında daimi dişlerin sürmeye başlamasıyla birlikte yapılmalıdır. Sonrasında hasta rutin kontroller ile takip altına alınıp uygun zamanda tedavisine başlanır. Ancak hastada iskeletsel ve fonksiyonel bir bozukluk tespit edilirse tedaviye hemen başlanabilir ya da tedaviye başlama yaşı erkene alınabilir. Ergenlik dönemi iskeletsel problemlerin tedavisi için ideal zamandır. Zamanında tedavi edilmeyen ağır iskeletsel problemlerin tedavisi ileri yaşlarda ancak cerrahi tekniklerle olabilmektedir. Çapraşıklık gibi dişsel problemler ise her yaşta tedavi edilebilir. Tedavide yaş sınırı yoktur, sadece diş ve destek dokuların sağlıklı olması tedavi için yeterlidir.

Ortodontik bozukluklar oluşmadan önlenebilir mi? 

Ortodontik problemler çevresel ve genetik faktörlerin etkisiyle ortaya çıkar. Ortodontik problemlere yol açan çevresel faktörlere karşı uygun zamanda önlem alındığında diş ve çene problemlerinin ortaya çıkması önlenebilmektedir. 

Parmak emme ve emzik kullanımı gibi bebeklik dönemi alışkanlıklarının 4 yaşından sonra devam etmesi veya çocuğun ağız solunumu yapıyor olması çene problemlerine yol açabilir. Çocuklarda süt dişlerinin erken düşmesi veya çekilmesi, dişlerde çürüğe bağlı madde kaybı, erişkinlerde ise herhangi bir sebeple gerçekleşen diş kaybı sonucu komşu dişlerde boşluğa doğru devrilme gözlenebilir. 

En geç 7 yaşında yapılacak ilk ortodontik muayene sonucu doktorunuz sizi erken dönemde alınabilecek önlemler konusunda bilgilendirip yönlendirecektir.

Ortodontik apareyler ve teller dişlere zarar verir mi?

Doktorunuzun önerileriyle ağız hijyeninize dikkat ederseniz ortodontik aygıtlar dişlerinize hiçbir zarar vermeyecektir. 

Ortodontik tedavi sırasında ağız bakımı nasıl olmalıdır? 

Ortodontik tedavi süresince ağız hijyenini doğru şekilde sağlamak tedavinin başarısı açısından oldukça önemlidir. Yumuşak uçlu diş fırçanızın yanısıra braketlerinizin etrafındaki gıda artıklarını uzaklaştırmak için mutlaka arayüz fırçalarından faydalanmalısınız. 

Diş teli takılırken ağrı olur mu?

Ortodontik tedavi başlangıcında diş teliniz takılırken kesinlikle ağrı duymazsınız. Seanslar arasında dişlerdeki ufak hassasiyetler ise diş hareketi kaynaklıdır ve gayet normaldir. Yani tedavide korkulacak bir şey yok. 

Ortodontik tedavi ne kadar sürer?

Ortodontik tedavi süresi vakaya göre değişiklik gösterir. En doğrusu muayene sonrası doktorunuzdan bilgi almaktır. Kişinin yaşı, ağız ve çene yapısı, diş dizilimi, uygulanan teknik süreye etki eden faktörler arkasındadır.

6 ayda sonuca ulaştığımız vakalar olduğu gibi 18-24 aya kadar takip ettiğimiz vakalar da vardır. Çocuklarda birkaç aşamalı tedavi gerektiğinde tedavi süresi de uzayacaktır. Tedavi başlangıcında tedavi ihtiyacınız ve kullanılan tekniğe göre doktorunuz süre konusunda detaylı bilgi verecektir. 

Neden ortodontik tedavi yaptırmalıyız?

Dişlerinizde çapraşıklık mevcutsa, temizlemeniz zorlaşacak ve bu durum arayüz çürükleri ve periodontal hastalıklara yani dişin çevre dokusunda sorunlara yol açabilecektir.

Uygun olmayan diş dizisi ve çene bozuklukları estetik problem oluşturmanın yanısıra çiğneme ve konuşma fonksiyonlarını olumsuz etkileyecektir. Bu durum sindirim problemlerine, eklem ve kas ağrılarına yol açabilir. 

Tedavi edilmeyen ortodontik bozukluklar özellikle de gelişim çağındaki bireylerde konuşma ve görüntü bozukluğu sebebiyle sosyal gelişim sıkıntılarına yol açabilmektedir.